perjantai 15. tammikuuta 2016

Pieniä eroja maiden välillä

Multa toivottiin postausta Aussien ja Suomen eroista, ja päätiin tarttua härkää sarvista. Näitä putkahtelee mieleen silloin tällöin, ja etenkin alussa niitä oli todella paljon. Nyt kaikki alkaa tuntua tutulta, niin näitä on vaikeampi muistella, mutta ainakin yritän. Mainitsemani erot ovat omia kokemuksiani ja sijoittuvat Perthiin ja sen lähialueisiin. Toisella puolella maata tavat voi olla erilaiset, mutta uskon, että aika samanlaisilla linjoilla mennään ja jokainen tutustuu erilaisiin ihmisiin, jotka on eri tavoilla varustettu.

1. Liikenne

- Liikenne on täällä vasemmanpuoleinen. Siihen tottuminen otti aika kauan, ja täytyy myöntää, että edelleen ylittäessäni tietä katson molempiin suuntii miljoona kertaa, kun en ole varma mistä suunnasta ne autot oikein tulevat. Hyvän ensivaikutelman teinkin host-äitiini lentokentän parkkipaikalla, kun kävelin reippaasti ajajan puolelle, kun en tosiaan ällynnyt, että paikkani ei tainnut sillä puolella olla. Tästä sain kuulla pitkän aikaa...

- Jalankulkijoiden ylityspaikkoja ei ole merkitty seepraraidoilla, joka on hassua, koska niitä näkee joka puolella maailmaa.
- Ylittäsessä tietä vihreä valo palaa noin kaksi sekuntia, ja vaihtuu sitten vilkkuvaan punaiseen. En oikein ymmärrä miksi. Et edes pääse puoleen väliin tietä, kun vastassasi on punainen valo. Toisaalta vilkkuva punainen taitaa olla paikallinen oranssi jalankulkijoille.

- Ruutuasemakaavasta ei ole tietoakaan. Kaikki tiet ovat kiemuroita, lukkunottamatta Perthin keskustaa. Etenkin uusi asuinalueeni on kuin spiraali, jossa tiet menävät ympyrää. Vaikeuttaa suunnistusta.

2. Asuminen

- Vessassa ei ole käsienpesuallasta, vaan se löytyy erillisestä kylpyhuoneesta, tai kodinhoitohuoneesta, jonka yhteydessä vessa yleensä on.

- Monessa talossa on erilliset lämmin- ja kylmävesihanat, joka tuottaa pään vaivaa erityisesti suihkussa.

- Sähkökatkaisijoissa on katkaisin, joten kun liittä jonkun laitteen seinään, pitää olla tarkka, että katkaisija on oikeassa asennossa tai sähköä ei tule.

- Pihat on aidattu noin kaksimetrisellä aidallla, joka on tehty yleisesti pellistä. Ei mikään kaunein näky. Ihmisille on täällä todella tärkeää yksityisyys, joten he haluavat kaikki katseet pois. Täällä iso uutinen oli kolmikerroksinen talo, joka rakentui lähelle naapurin rajaa. Naapuri oli raivoissaan menettämästää yksityisyydestä.
- Edellisestä kohdasta on helppo päästä seuraavaan, nimittäin yksikerroksisiin taloihin. Täällä melkein kaikki talot ovat yksikerroksisia, joka on ymmärrettävää, koska Polttava aurinko ei paahda niin helposti sisään ja kuumenna talon. Toinen pointti on, että kaksikerroksinen talo merkitsee suurta vaurautta. Rikas = Kaksikerroksinen talo (yleistys, mutta yleinen käsitys)

3. Koulu

- Koulupuku, aina ja ikuisesti. En voi valittaa, koska se tekee elämästä super helppoa, etenkin kun oma koulupuku ei ole niin vimosen päälle. Heität vaan paidan päälle ja sortsit jalkaan.

- Koulu on aidattu ja portit on kiinni, joten ulos ei lähdetä kesken koulupäivän.'

- Kaikilla on saman pituiset päivät, yhdeksästä kolmeen.

- Välitunteja on kaksi, yksi puolituntinen ja lounastauko. Muuten tunnilta mennään heti seuraavalle, ja auta armias, jos seuraava tunti on toisella puolella koulukompleksia, niin siinä saa melkein jousta.

- Täällä "lukio ja amis" ovat samassa koulussa. Eli kaikki käyvät saman high schoolin, mutta tekevät eritasoisia kursseja. Monet, jotka keskittyvät yliopistoon tähtääviin aineisiin, suorittavat myös "amis"-tason kurssin, eli täällä voi yhdistellä kaikkea aika vapaasti.

- Monissa aineissa ei ole edes kirjoja, vaan kaikki tehdään taululta vihkoon. Monesti myös vihkot voi jättää kouluun, eli läksyjäkään ei aina tule.

4. Ihmiset

- Tällä kaikki ovat paljon sosiaalisempi ja pelkän hein lisäksi kysellään kuulumiset ja mitä olet tekemässä, vaikka et olisi koskaan toista tavannut. Myös kaikki halaavat tai antavat pusun poskelle, joka oli itselle hieman shokeeraava alussa (ja ehkä edeleenkin...).

- Nuoret alkavat työskennellä koulun jälkeen noin 14 vuotiaana, jos ei jo aiemmin. Suomessahan tämä on todella harvinaista.

- Yleinen elämänasenne on niin laid back kuin vain voi olla. Mistään ei stressata! Välillä ottaa pattiin se yli tunnin myöhästely, mutta yleisesti ottaen on mukavaa kun ei tarvitse huolehtia. Hyvää koulutusta ainkakin mulle ;)

5. Ilmasto

- Ihmiset rakastavat puhua säästä samanlailla kuin Suomessa, mutta täällä voivotellaan kuumuudesta pääasiassa. Täytyy kyllä sanoa, että 40 asteen helle ei ole yhtään parempi kuin 30 asteen pakkanen. Uusi havaintoni onkin, että kylmää voi aina paeta oikeilla vaatteilla, mutta kuumuudessa auttaa vain ilmastointi, joten ulos ei hirveästi ole asiaa. En kylläkään valita näistä kolmenkympin keleistä.

6. Muuta

- Täällä hedelmät ja vihannekset ostetaan yleensä niihin erikoistuneista liikkeistä, joista ne saa tuoreenpana ja helvemmin kuin supermatketista. Yleensä tälläinen liike löytyy vielä ruokakaupan vierestä, joten miksi ei. Perthistä ainakin löytyy myös aasialaisia supermarketteja, joista tuoretavarat ja lihaa saa todella edullisin hinnoin, olisipa näitä siellä Suomessakin!
- Ei varsinaisesti ero, mutta piti lisätä, koska se aina saa hymyn huulille. Yksi aussidollari on noin 65 senttiä, joten ainakun jotain ostaa ja muuttaa sen euroiksi tulee vain huokailtua, kuinka vähän se oikeastaan on. Täytyy myöntää, että kurssia tulee tarkkailtua melkein joka päivä, ja kun kurssi on kohdallaan kannattaa mennä ostoksille ;)

- Rajaton netti on asia, jota ihmiset ei tiedä täällä. Tai siis rajaton netti voi löytyä kodin wifistä, jos käy hyvä tuuri, mutta kännykkäliittymiin se ei ole vielä löytänyt.

// I'm sorry, but I'm too tired to translate all this. Next time I will try harder... //

<: Airi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti